top of page
המסכה של נבו
המסכה של נבו

המסכה של נבו

חוה דִּיבוֹן, איתי בֶּקִין

זהו ספר שכאילו מתאים לפורים – ובעצם יפה לכל ימות השנה (וחלקכם אולי מכירים אותו מ"ספריית פיג'מה"), כי אמנם קוראים לו "המַסֵכָה של נְבוֹ", אבל למעשה הוא מספר על יחסים שבין אדם (ילד) לחברו, ועל היכולת להכיר את עצמנו ואת האחרים עם ובלי מסכות. והוא עושה זאת בדרך כל כך יפה, עדינה ומאופקת, שנדמה לי שאין קורא או קוראת שלא יתרגשו ממנו, לא חשוב באיזה גיל. ובניגוד למנהגי, הפעם לא אוכל להסביר את היופי הטמון בספר בלי לגלות, ולו במקצת, מה קורה בו.

"נבו אהב את הגן של ציפי", מבשרת לנו הכפולה הראשונה, שבה נבו המאושר מצויר לבדו בחלל הגדול של הגן, לבוש כגיבור-על אדמדם. בכפולה הבאה, עדיין באותה תחפושת, הוא בונה ארמון עצום מהקוביות הענקיות של הגן, בעוד קבוצת ילדים אחרים (בלבוש רגיל) משחקת בצד. והנה, בכפולה הבאה דויד, אחד הילדים מהקבוצה ההיא, בועט בארמון של נבו והורס אותו. הטקסט לא מוסיף על כך דבר, ולנו לא נותר אלא להתבונן היטב בשני הילדים, נבו ודויד, העומדים לבדם זה מול זה, ולחוש בעזרת הציור היפהפה מה הם מרגישים. הכפולה הבאה כבר מתרחשת ביום אחר, שבו נבו מחופש לגיבור-על ירקרק (שאר הילדים בבגדים רגילים) ומתעסק בענייניו, עד שדויד מגיע ומחרב כל מה שנבו עשה; ושוב הטקסט אינו מעיר על כך דבר, ולנו נותר רק להתבונן בשני הילדים העומדים זה מול זה, שונים זה מזה, לבדם בחלל הגן.

בכפולה הבאה הגן מתכונן לפורים. כל הילדים (בלבוש רגיל) אומרים לגננת לְמָה יתחפשו; דויד לא רוצה לגלות למה, ונבו (בתלבושת גיבור-על אחרת) עדיין לא יודע. בהמשך מגיע קטע פורימי למהדרין, עם אזכור של סיפור המגילה, דרמה קטנה סביב ארגז התחפושות של הגן, ושלל זאטוטים שהתחפשו לשלל דמויות – והנה, דווקא אז נבו שלנו לבוש רגיל לגמרי; הטקסט לא מעיר על כך דבר. ולבסוף מגיעה סצנה יפהפייה, בין שני הילדים, שבה מתרחש תיקון גדול לכל מה שקרה עד אז, תיקון ללא מלים, מלבד הנחוצות ביותר, ובניגוד לציפיותיכם, אולי, לא תצליחו לנחש מהן, ולכן תצטרכו להשיג את הספר ולראות בעצמכם. סיפרתי את הספר לבן 5 וחצי ולאחיו בן השלוש, וכשהגענו לשני העמודים האחרונים, שבהם הפלא מתרחש, הרגשתי איך שניהם מתנשמים בהפתעה ובהקלה (40 עמ', אייר להפליא: איתי בקין, ערכה: יעל גובר, כעת בהנחה באתר ההוצאה).

כנרת

bottom of page