אלופת המטילות
ציפור פרומקין, לירון כהן
איך ספר פרחחי וחצוף, שגומרים לקרוא עם חיוך גדול על הפרצוף, הוא בעצם דווקא חינוכי מאין כמוהו? כך קורה כמעט תמיד בספרים השובבים שכותבת ציפור פרומקין, ובעיקר כשהיא חוברת שוב למאיירת היצירתית והפרועה לירון כהן, שציוריה מזמינים התבוננות ואף בהייה ממושכת, כי הם פראיים כמו חלום. החינוכיות שרמזתי עליה מתבטאת כמובן במסר של הספר, אבל לא פחות מכך בעברית היפהפייה של פרומקין, וכשהיא מחורזת בנינוחות, כמו בספר הזה – על אחת כמה וכמה, כי ככה המוזיקה הלשונית שלה נחרתת עמוק יותר בתת-מודע הרך של קוראיה הצעירים.
אז מה קורה בספר? אין ברירה אלא לספיילר קשות, אחרת יהיה קשה להסביר את גודל הקסם. הגיבורה שלנו, התרנגולת מרמלד, מתוארת בראשית העלילה כ"ילדה טובה", שלא רק עושה את מה שמצופה ממנה (להטיל ביצים) אלא אפילו מצטיינת בזה – היא הכי טובה במשק, אלופת המטילות, כשם הספר. האם זה גורם לה אושר וסיפוק? לאו דווקא, כי "במועצה האזורית שמה היה לאגדה/ אבל אף אחד לא אמר לה תודה". אדרבא, כפויי הטובה הללו יודעים רק לזלזל ולהשמיץ, ועל הפועלת המסורה שלהם הם אומרים ש"יש לה מוח בגודל של גרגר/ שני דברים היא יודעת – להטיל ולקרקר". וכשהשמועה הזאת מגיעה לאוזניה של הגיבורה שלנו, היא מחליטה להראות להם מה זה, ולראשונה בחייה, במקום להטיל ביצים – היא מטילה ספק (ואיזו הזדמנות נהדרת ללמד את הקוראים הקטנים ביטוי עברי נאה) ונעלמת.
הו, ועכשיו שהיא איננה, פתאום מתחילים לחפש אותה, ואז להעריך את גודל האובדן, כפי שאמרה הצדקת ג'וני מיטשל: You don't know what you've got till it's gone – וכולם מתחילים לחפש אותה ומבטיחים לה הרים וגבעות אם תשוב, כי בלעדיה המשק יירד מגדולתו. אלא שרק כעבור שנה נפתרת התעלומה כאשר מרמלד, האלופה-לשעבר בהטלת ביצים, מפציעה לפתע כאלופה בהטלת כידון! והאם היא חוזרת אל מקומה הטבעי, ללול? הא! כאן היא מנצלת את מה שלמדה בשנה שנעלמה ומטילה כידון – היישר למנעול של הלול הראשי, ומשחררת את כל חברותיה לחופשי. וכך מסתיים הספר, לא בדף אחרון אלא ישר על הפורזץ האחורי, שלא יהיה שום ספק שיכול להיות לספר הזה המשך אחר, כי מרמלד שלנו רוכבת בו על אופניים ומי יודע לאן עוד תרחיק ותגיע. וזה היופי בספר הזה, שהוא פותח לנו את הראש ואומר לקוראיו: אתם לא חייבים להסתדר בשום תבנית, או להסתפק במילוי ציפיות של אחרים, אלא לחפש מה יביא לכם אושר וסיפוק באמת. והציורים הנפלאים הולכים יד ביד עם המסר החשוב הזה. ספר משמח כל כך בימים עצובים, שמתאים לכתוב עליו ביום הראשון של האביב, לבני 4–7 וגם לכווולם (41 עמ', ערכה: לי עברון), להשיג בחנויות הספרים ובאתר ההוצאה.
צילי