איך כדאי לחיות
רָנָה וֶרְבִּין
איך באמת כדאי לחיות? זאת אחת השאלות שמתעוררות מן הסתם אצל רובנו בתקופה המוזרה הזאת, שמשנה לנו הרגלים, סדרי עדיפויות, דינמיקות ודפוסי חשיבה. רנה ורבין, פסיכונאוטית (חוקרת מרחבי תודעה) ותיקה ואמיצה, כתבה ספר שמתאר את חיפושיה הבלתי-מתפשרים אחר תשובה לשאלה הזאת. למען הסר ספק, אין בו מדריך לחיים "נכונים" ואף לא סדרת עצות וטיפים, אלא דיווחים על חוויות ומחשבות במהלך מסעות תודעתיים, לפניהם ואחריהם, הכתובים בצורה סיפורית וקולחת.
במלים אחרות, זה ממש לא ספר עיון, אלא חומר קריאה מרתק וחשוב לכל עת – ובמיוחד עכשיו, כשקשה לצאת למסעות בעולם החיצון, ולכן עדיף להתכנס פנימה; לאו דווקא בעזרת שיקויים פסיכדליים (שמן הסתם מסובך יותר להשיג כעת, ועוד להשתמש בקונסטלציה הביתית), אבל בהחלט בעזרת ספרים, סרטים ופודקאסטים. כשלעצמי, אינני טירונית גמורה בתחום ספרות התודעה, ושמחתי לגלות שספרה של ורבין חידש לי לא מעט, ואף סיפק לי זוויות הסתכלות חדשות ומרעננות.
בין השאר, מצא חן בעיניי שהיא כותבת על מסעותיה דרך חמישה קולות שונים, נשיים בעיקר (קראו על התוכן בגב הכריכה), ומשבצת ביניהם חמישה דיווחים מרתקים בגוף ראשון (על קיום, על אהבה, על אמת, על אמונה ועל חירות – היש נושאים חשובים מאלה?), והכל מתוך הבנה שלא ניתן לקבוע אמיתות בשביל אף אחד על סמך מסעותיך הפרטיים (עם זאת, מי שאוהב לקרוא בין השורות יוכל ללמוד לא מעט גם על ורבין ולהתרשם מאישיותה העזה, העצמאית, החלוצית אפילו). ספר מצוין, מעמיק ומהנה לאוהבי פילוסופיה ומיסטיקה, גם אם מעולם לא התכוונו לצאת למסע פסיכדלי בעצמם – ואחלה מתנה לפסח. יצא בהוצאת "ערבי נחל" של המחברת; להשיג במגוון חנויות ברשת, ובאתר "עברית" אפשר גם לקנות עותק דיגיטלי ולקרוא פרק ראשון.
ערבי נחל