top of page
מטעויות לתגליות
מטעויות לתגליות

מטעויות לתגליות

תמי שם-טוב ומיכאל פאוסט

איזה רעיון מרהיב – אוסף של סיפורים אמיתיים על תגליות בלתי-צפויות שהתגלו בגלל טעות, כלומר כאלה שהתחילו ב"אוי לא" והסתיימו ב"אוי כן": על הרופא אלכסנדר פלמינג, שהניסוי שלו התקלקל אחרי ששכח לסגור חלון במעבדה וכך גילה את הפניצלין; על הפיזיקאי וילהלם רנטגן, שגילה לגמרי במקרה קרן אור חדשה שחודרת דרך חומרים מוצקים (לפני שידעו שהן מזיקות, אנשים השתמשו בהן לשעשוע!); ועל המהנדס פרסי ספנסר, שהפעיל מגנטרון כדי לבדוק משהו במכ"ם, וכשהתברר לו שהחטיף שבכיסו נמס – הבין שגילה את התנור המהיר בעולם.

בהמשך מסופר גם על מסעו של קולומבוס שגילה בטעות את אמריקה, על המדען שגילה במקרה איך לייצר זכוכית שאינה מתנפצת לרסיסים, ועל הגננת היצירתית שהמציאה את בצק הפלסטלינה הידוע כ"פליידו" (ובדרך הצילה את המפעל של גיסה מקריסה).

אבל רעיון מרהיב זה לא מספיק; צריך לדעת איך להנגיש אותו לקהל צעיר, ובזה תמי שם-טוב היא מומחית מאין כמוה. ממש כיף לקרוא את כל ששת הסיפורים, הכתובים בצורה מרתקת וקולחת, והציורים של מיכאל פאוסט נהדרים. מעבר למידע המעניין בכל סיפור מחלחל כאן חומר למחשבה, או טיפ לחיים: במקום להצטער על טעות או להתבייש בה, אולי כדאי לנסות לראות בה אפשרות חדשה – ולעשות מהלימון לימונדה (64 עמ', ערכה: יעל מולצ'דסקי). לא אתפלא אם הספר יתורגם בהמשך לשלל שפות. אפשר להתרשם מהפרק הראשון באתר "עברית" וגם לרכוש בו עותק מודפס או דיגיטלי בהנחה. לבני 6–11.

למה? / כנרת-זמורה-דביר

bottom of page